márti gyógypedagógus

márti gyógypedagógus

Meghitt pillanatok

Az ünnep varázsa

2018. november 30. - Ujszásziné Soós Márti

8.jpg

Minden gyermek életében a Mikulás és a Karácsony várása egy varázslatos, titokzatos, és izgatottságot előidéző boldog állapot, akármelyik gyerekről is van szó. 
A sérült gyermek is érzi, hogy most valami történni fog, valami, ami kézzel nem fogható, ami számára is érdekes, és boldogsággal tölti el. Ebben is óriási a feladatunk, hisz előkészítjük, felkészítjük Őket, már jóval előtte felcsigázzuk énekek, versek tanulásával, mesék hallgatásával, a kreatív tevékenységekkel, dekorációkkal stb. Egy igazi álomvilágot, mesevilágot teremtünk kis képzeletükben. 

img_20171201_095846.jpg

 Látogatás a város Mikulásánál

A Mikulással találkozás a legtöbb kisgyermekben ambivalens érzéseket vált ki. Boldogságot, örömöt, és mellette valamiféle félelmet is az ismeretlentől. Már korábban képekről, mesékből ismerhették meg a külső megjelenését, jóságosságát, igazságosságát, nagy szeretetét. Óvodánkban (és gondolom minden óvodában szintén) a Mikulás minden gyermekről mindig csak is jó dolgokat mond, buzdít, dicsér, elismer. A félénk gyerekek a háttérbe húzódnak, de a virgoncabbak produkálják magukat. De ez így van rendjén, ők sem egyformák, akár mi felnőttek sem. Az ajándékcsomag viszont felszabadít mindenkit. Csak az a fontos, mit rejt a piros csomagolás. 

 

received_1657526290952536.jpeg

 Csoportszobánk karácsonyfája, alatta a sok szép ajándék

Az óvodai Karácsony szintén a nagy izgalmak időszaka. Adventi készülődés, heti gyertyagyújtás már évek óta intézményünk hagyományos programjai közé tartoznak. Ajándékkészítés, zenehallgatás, éneklés, verstanulás, karácsonyi mesék, mind mind fokozzák a közelgő meghitt ünnepi hangulatot. És a végén egyik pillanatról a másikra csoda történik. Ajándékok sokasága kerül a karácsonyfánk alá, és ez számukra megmagyarázhatatlan. A másik pillanatban már a vágyakozás lesz úrrá rajtuk, hiszen meg akarják érinteni, birtokolni a szép játékokat.

Ezek a gondolatok kavarogtak a fejemben így az ünnepek közeledtével. Ismét átéltem a gyerekekkel együtt ünneplés élményeit. Szívemet melegséggel töltötte el az a (felidézett) sok csillogó szempár, mosolygó arc, amit pályafutásom alatt megéltem.

Köszönöm, hogy elmélkedésemben velem tartottatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://martigyogypedagogus.blog.hu/api/trackback/id/tr7214405728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása