márti gyógypedagógus

márti gyógypedagógus

Amikor egy óvodás feladja a leckét

Roli története

2018. október 16. - Ujszásziné Soós Márti

 

p2120055.JPG

Egy novemberi délelőtt egy anyuka lépett be csoportszobánk ajtaján. Óvodát keresett kisfiának, és gondolta, nálunk is szét néz.
Leültünk, és ismertettem vele a csoportunk működésének rendszerét, a foglalkoztatás, fejlesztés menetét, jellegét. A gyerekekkel még be is mutattunk néhány speciális fejlesztési tevékenységet (beszélgető kört, logopédiai ritmikát).
Az édesanyának tetszettek a látottak, az alacsony gyermeklétszám, és úgy döntött, hogy beíratja hozzánk kisfiát, Rolikát. Szakértői véleménye kevert specifikus fejlődési zavarra hivatkozott.
Minden fontos dolgot elmesélt Roliról: hogy négy éves, és már három óvodába járt, hogy nehéz gyerek a közösségben, hogy gyakran agresszív a társaival, hogy csak néhány szót mond, nem ül asztalhoz....... stb.
Gondoltam, volt már ilyen gyerekkel dolgunk, ezt a feladatot is megoldjuk.
Elérkezett Roli első napja nálunk.  Az ajtón belépett egy szőke, zöld szemű, élénk tekintetű kicsi fiúcska. Édesanyja elmondta neki, hogy ebbe az oviba fog járni. Ő már indult is játszani, érdekelték az új játékok. Édesanyja egy kis ideig vele maradt, figyelmeztette a helyes viselkedésre, és később a szülőről leválás is könnyen ment. 
Mikor édesanyja intő szava már nem volt jelen, akkor kezdődött el a harc. A gyerekekhez rúgással közeledett, elvette játékukat, aminek ismét kiabálás, vitatkozás, rugdosás lett a vége, majd bebújt az asztal alá és ott sírt.  Nem fogadta a vigasztalást sem. Egyfolytában harcolt. Harcolt a játékokért, harcolt magáért, harcolt a világ ellen. Olyan volt, mint egy kis üldözött vad, aki még soha nem talált menedéket, nyugalmat. 
Elgondolkodtam azon, hogy 37 éves pályafutásom alatt ilyen kisfiúval még nem találkoztam. Feladta a leckét, hogy mitévő legyek. Hogyan szelídítsük meg ezt a kis ártatlan gyermeket. Munkatársaimmal nagy kihívás előtt álltunk. 
Szerencsére a csoport többi tagja már megszokta a csoport szabályait, így többet foglalkozhattunk, figyelhettünk Rolira. A gyerekekkel megbeszéltük, hogy egyelőre hagyják őt játszani azzal, amivel szeretne. A többiek elfogadták javaslatomat, mert érezték, hogy nehéz a helyzet. Minden pillanatban ugrásra készen álltunk, ha éreztük, hogy konfliktushelyzet alakulna ki. Egy idő után Roli elvonult egy játékkal, és így nyugodtabban játszott távol mindenkitől. Megpróbáltuk ölbe venni, megdajkálni. Rövid időre sikerült is, de gyorsan tovább állt. 
Munkatársaimmal megbeszélést tartottunk Rolival kapcsolatban. Az volt a meglátásunk, hogy Rolit nagyon kell szeretni, csendesen, nyugodtan, szeretettel közelítsünk hozzá, hogy később biztonságban érezhesse magát. Így talán nem lesznek gyakoriak a konfliktusok. A szabályokhoz csak lassan szoktassuk hozzá, mert azt láttuk, hogy mindent saját akarata irányított. 
Reggelente szeretettel, simogatással fogadtuk. Mindig próbálkoztunk a megdajkálásával, egyre több sikerrel. Hetek múlva már elfogadta a testközelséget, a szeretgetést. Napról napra csökkentek a társai felé irányuló indulatai. Elfogadta, és megtanulta azt, hogy elkérje a játékot. Beszéde is egyre érthetőbb lett, gyarapodott szókincse, és örömmel használta a szavakat önkifejezésére. Megtanulta a nevünket, igyekezett mindenkit nevén szólítani. A foglalkozások ideje alatt elvonult egy játékkal. Csak arra kértük, hogy ne hangoskodjon, ne zavarja a többieket. Többé kevésbé ezt el is fogadta, de észrevettem, hogy játéka közben mindig figyel a körülötte zajló eseményekre.  Néha feltettem neki kérdést a témával kapcsolatban, és igyekezett válaszolni is. Ekkor nagyon megdicsértem. Egyik kedvenc esetem vele kapcsolatban: ének-zene foglalkozáson a gyerekek félkörben ültek előttem. Én furulyáztam (dallamfelismerés), és Roli letette a kezéből a legót, és mellém állt, majd a saját babanyelvén énekelni kezdett. Látszott rajta, hogy ez neki nagyon tetszik, és addig énekelt, míg én furulyáztam. 

12313726_841078906011373_7278067295426343419_n.jpg
Ének-zene foglalkozáson

A beszélgető körben 1-2 hónap után már ő is bekapcsolódott a beszélgetésbe, megnevezte szüleit, és elmondta, hol laknak. 

Eleinte a tízóraizás sem ment könnyen. Először az asztalhoz ülést elutasította. Néha odaültettük, de pár másodperc múlva felugrott. Akkor a szájába dugtunk falatokat, hogy egyen is valamit. Rágás közben mindig dünnyögött. Néhány hét elteltével azt vettük észre, hogy egyre tovább marad az asztalnál étkezés közben, és szinte utánozza a többi gyereket. A kiflit, zsömlét elfalatoztuk neki, és így jobban elfogadta. Ebédnél nagyon válogatott, de édesanyja legnagyobb meglepetésére imádta az ovis borsófőzeléket. A húsevést elutasította. 
Alváshoz mindig vitte magával a nagy maciját, és cumiját. A cumit pár hét után már nem használta. Nehezen aludt el, de utána nagyot aludt.

12784523_1175386612495625_1112826040_n.jpg

Nagy koncentrálás

Roli nagyon jó megfigyelő képességgel rendelkezett. Szerette a mozgással párosuló versikéket, és hibátlanul utánozta a mozgást. Szerette a párosító, formaegyeztető játékokat. A Puzzle kirakókat (6 darabosakat) képes volt  4-5-ször kirakni egymás után. Kedvenc játéka még is az autózás volt. 

A csoportban volt egy 6 éves kisfiú, és ő lett a barátja. Biztosan azért, mert ő nagyon nyugodt gyerek volt, és jó hatással volt Roli lelkivilágára. Roli nagyon ragaszkodott hozzá, mi is jó néven vettük barátságukat. Együtt sétáltak, építettek, egymás mellett ültek.

fenykep2708.jpg

Roli a boldog óvodás

Roliból, a riadt kis "űzött vadból" egy év alatt jól irányítható, a csoport életébe jól beilleszkedett, beszélő, aranyos óvodás vált. És ez a szerető, elfogadó, kis létszámú csoport összehangolt, következetes munkájának, és Roli segítő, együttműködő szüleinek volt köszönhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://martigyogypedagogus.blog.hu/api/trackback/id/tr6214294663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása